Herättelen muistiin Raunion Juhan loistavan julkisen avauksen paikallislehdessä joulukuulta. Ja kommentoin asioita ja niiden edistymistä.
"Joulupukki käväisi inan aikaisessa lempääläiselle jalkapalloväelle, kun joku aika sitten julkistui tieto Hakkariin noin vuoden sisään rakentuvasta jalkapallohallista.
Virallisesti puhutaan monitoimihallista, jotta käyttökunta laajenee yhden lajin ulkopuolisillekin tahoille. Jalkapallopuolen toimijoille eli lähinnä LeKi-futiksen piirissä toimiville hankilöille pitää nostaa hattua, aluksi jopa ylimaalliselta kuulostanut halli-idea on puhjennut nupusta melkein avonaiseksi kukaksi. Kuinka komeaksi kukaksi, sen näyttää vuosi 2016.
Sijainti hallille on oivallinen, aivan Hakkarin ytimessä. 1960 - 70-lukujen taitteessa alkuun polkaistu Hakkarin vapaa-aikakeskus on pian yhtä palasta monipuolisempi. Vielä, kun tuleva aika tuottaisi alueelle uimahallin, alkaisi Hakkari olla lähellä sporttihemmon kosteaa päiväunta. Toki ei pidä unohtaa myöskään olemassaolevien struktuurien kunnostamista, esimerkiksi yleisurheilukenttä alkaa olla koko lailla käyttökelvottomassa kunnossa juoksuratojensa puolesta."
"Kun vuokrasopimus tontista halliyhtiön ja kunnan välilä solmittiin, ja hankkeelle tuli näin päivänävalo ja realismi, alkoivat epäilevät puheetkin saman tien. Pidempään Lempäälässä asuneet muistavat 1990-luvun alun ja jäähallikeskustelun. Ihan niihin kiihkeyssfääeihin ei turina ole yltynyt, mutta epäilyksen pasuunoita toki törähtelee sieltä ja täältä."
Kiitos kunnalle siitä, että saimme tontin kunnan keskiöstä vuokralle. Se mahdollistaa sen, että lapset pystyvät liikkumaan halliin ja takaisin kotiin muullakin kuin autoilla. Turvalliset pyöräilytiet mahdollistavat kesäaikaan turvallisen harjoitusmatkan aina Sääksjärveltä asti. Hakkari on aivan keskiössä kunnan nauhataajamassa.
"Yksi eniten kysytyttänyt juttu on hankkeen rahoitus, johon Lempäälän kuntaa ei olla sitomassa mukaan. Nykyaikana 1,7 miljoonan euron potin kokoonkääriminen on kova urakka. Puuhamiesten mukaan budjettiin on tulossa valtion ja Palloliiton apuja "jokunen satatuhatta". Osakeanti lähtee liikkeelle vuoden 2016 alussa, sen tavoite on kunnianhimoinen noin 300 000 euroa. Iso osa kustannuksista jää kuitenkin katettavaksi lainapääomalla."
Budjetti on tuo 1,7 miljoonaa euroa, valitettavasti Valtion apupäätökset eivät ole vielä varmistuneet. Ainakin kaikki täydennykset hakemuksiin on jätetty hyvässä hengessä. Osakeanti alkoi 15.3, ainakin kiinnostus sitä kohtaan on ollut hurmoksellista, osakeanti esitteen luki ensimmäisen päivän aikana lähes 600 kiinnostunutta henkilöä. Toivotaan että se myös konkretisoituu osallistumisena antiin. Nyt kyllä eletään projektin kannalta erittäin tärkeää aikaa.
Tulevina viikkoina ratkeaa: rakennuslupa, hallitoimittaja, maanrakennusurakoitsija sekä rahoitus.
"Toinen kysymys, joka pöllähti oitis hankkeen julkistamisen jälkeen ilmoille oli, kuinka paljon harrastajien eli LeKi-futiksen junioreitten kausimaksut nousevat. Tähän kysymykseen vastauskommentti futissakin puolelta kuuluu, että hitusen nousevat, mutta toiminnan laatukin nousee usealla asteella. Mistään kausimaksujen tuplauksista tai triplauksista ei pelkoa ole."
LeKi-futiksen junioripäällikkö Matti Tuomisen kanssa olemme moneen kertaan miettineet tulevaa sekä sitä, kuinka paljon toiminnan laatua on mahdollista nostaa tulevassa hallissa. Jos joukkue haluaa harjoitella jalkapalloa laadukkaasti talviaikaan, on nyt pakko lähteä lähikuntiin harjoittelemaan ja yleensä siitä tulee bensakuluja, pitkiä odotusaikoja sekä pelaajille ja heidän perheille hankalia harjoitusaikoja.
Uskoisin, että moni perhe olisi valmis harrastamaan omassa kunnassa, jos vain toiminnan riittävä määrä ja laatu ympärivuotisesti sen mahdollistaa. Täten halli on lähes välttämättömyys.
LeKi-futis tulee optimoimaan vuoronsa niin että mahdollisimman moni pääsee halliin harjoittelemaan ja pyrimme minimoimaan kulut joukkueille harjoittelemalla lomittain. Tarjoamme myös joukkueille varainhankintaan mahdollisuuksia esim. varainhankintatuotteiden tuotosta menee 40 % joukkueelle, turnaukset mahdollistavat joukkueen varainhankinan. Ja koko ajan mietimme tapoja jotka mahdollistaisivat joukkueille varainhankinnan.
Halli tulee vaikuttamaan myös kevät- ja syysaikaan, jolloin Sääksjärvellä on kaikki Lempäälän jalkapalloilijat. Halli mahdollistaa sen että joukkueet pystyvät harjoittelemaan hallissa ns. siirtymäajalla kun nurmet eivät ole vielä käytössä Lempäälässä. (kustannus on puolet talviajan kulusta, koska ei tarvita lämmitystä)
Lisäksi halli mahdollistaa myös futsalin, salibandyn, tenniksen, sulkapallon, ultimaten, jne. laadukkaan harjoittelun.
"Hakkarissa on parhaimmillaan kaksi jopa useampikin iso tapahtuma päällekkäin. Silloin esiin on noussut akuuttina ongelmana parkkipaikkojen riittämättömyys. Hakkarin alueen kehittämistyöryhmnän tuleekin pikapikaa ratkaista parkkeerauskysymys, joskin toki nykyisilläkin aika pitkälle pötkitään. Ihmisten vain Lempäälässäkin tulee oivaltaa, että parkkipaikka ei ihan joka kerta ole kymmenien metrien päässä tapahtumapaikasta, vaan joskus voi peltilehmältä joutua lampsimaan jopa muutaman satakin metriä.
Jäähallin myötä lempääläinen jääkiekkotoiminta nousi nopeasti uuteen kukoistukseen. Junioreitten määrä moninkertaistui 90-luvun lopulla ja edustusjoukkue aloitti myös nousun, joka tosin realisoitui aina Mestis-tasolle saakka kymmenisen vuotta hallin valmistumisen jälkeen."
Hallimme parkkipaikka on urheilukentän parkkipaikka. Tulemme ohjaamaan autot sinne. Yhdessä eri lajiryhmien kanssa pystymme kyllä luomaan säännöt alueelle jotta kaikki mahtuvat sinne.
Jalkapallon puolella tuskin toiminnan määrä voi kovin paljoa kasvaa nykyisestä, mutta laatu voi parantua isosti. Etenkin edustustasolla kuulee joka kevät saman mantran, että joukkueet eivät voi kehittyä, kun Lempäälän talviharjoitteluolosuhtet ovat niin huonot. Kesällä 2017 pitäisi sitten edustuspuolellakin hallin merkitys näkyä. Olisiko 2020-luvun alussa realismia odottaa lempääläisen edustusfutiksen olevan kakkosdivarin tasolla?
Kunhan pelaajat muistavat, että pelkät seinät eivät tee kenestäkään parempaa pelaajaa.
LeKi-futis on ehdottomasti sitä mieltä, että kasvunkin mahdollisuutta on vielä rutkasti. Nykyistä laadukkaampi, aktiivisempi ja tavoitteellisempi juniorivalmennus näkyy 2020 luvulla myös edustusjoukkueissa.
Halli palvelee laajasti kunnan liikuntaa vanhuksista lapsiin ja luonnollisesti edustusjalkapallon harjoittelumahdollisuudetkin paranevat täysin uudelle tasolle. Nyt on vain seurojen toiminnan laadusta kiinni millä tasolla Lempäälässä 2020 – luvulla jalkapalloa pelataan.
RRR:än juttua kommentoi J-P Nieminen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti